PGD Vučja Gomila
Vučja Gomila 92
9208 Fokovci

Aktualno

          PREDSTAVITEV KRAJA VUČJA GOMILA

Vas Vučja Gomila je nastala po zadnjem turškem vpadu v naše kraje. Pred njenim nastankom so bila v bližini, na JV delu, tri naselja: Križanci, Hugonci in Obnančevsko. Prebivalci teh krajev so se ukvarjali predvsem s poljedelstvom, gojili pa so tudi živino. Na predelu, kjer se nahaja vas Vučja Gomila danes pa so bili vinogradi.

Te tri vasi so bile pogoste tarče napadov turških vojščakov. Zadnji tak napad naj bi bil okrog leta 1515. Ljudje, naveličani stalnega ropanja in požiganja, so se tega naveličali. Dogovorili so se, da se bodo uprli nenehnemu ropanju in požiganju. Bili so odločni, da se bodo turškim vojščakom uprli z vso razpoložljivo silo. Vse, kar je lahko hodilo in se gibalo, naj bi, kot pravi ustno izročilo in legenda, pograbilo predmet, orodje, s katerim se je lahko posameznik branil ali napadal.
Vneli so se silni boji med domačini in napadalci. Volja, moč in odločnost domačinov, da napravijo konec turškim vpadom, požigih in nadlegovanju ljudi, so se izkazali kot učinkoviti, saj se je tokrat zmaga prevesila na stran domačinov. Na obeh straneh je bilo ogromno žrtev. Turke so domačini, po zmagi, zakopali v skupinske domove-gomile. Vasi: Križanci, Hugonci in Obnančevsko so pogorele do tal. Nujno je bilo, da so si ljudje osnovali nova bivališča. Naselili so se v kleteh, v vinogradih.

Nastalo je novo naselje, ki je dobilo ime po grobovih turških pobitih bojevnikov, za katere so rekli, da so kot volkovi, krvoločni in napadalni. Njihove skupinske grobove so zato poimenovali volčje gomile. Novemu naselju, ki je nastalo iz preživelih prebivalcev prej omenjenih treh vasi, so dali ime VOLČJA GOMILA. Jezik se je tekom let spreminjal tako da se je v besedi Volčja, po mnogih letih, ali če smo natančnejši po drugi svetovni vojni, O spremenil v U, L pa je odpadel.

Iz prejšnje Volčje Gomile je tako nastal kraj VUČJA GOMILA, kakor se vas imenuje še danes. 

KLIKNI NA POVEZAVO:

www.geopedia.si/

 
 
 
 
 
 
 
Prijava na poštni seznam.
Ime in priimek:

E-pošta:
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se